Het kiezen van een verloskundige

Het kiezen van een verloskundige

Waar moet je op letten bij het kiezen van een verloskundige?

Dus, je hebt je vrouw bezwangerd. Lekker bezig pik! Er komt nu een ontzettend bijzondere tijd aan waarin jullie met elkaar, voor elkaar gaan zorgen. Daar komt ook een groot deel van op jouw bordje. Terwijl je vrouw druk bezig is met het opkweken van jullie kind, is het aan jou de taak om het haar zo gemakkelijk mogelijk te maken. Eén van die taken is het uitzoeken van de ideale verloskundige, iets waar niet iedereen meteen over nadenkt. Goede begeleiding tijdens de zwangerschap is namelijk ontzettend belangrijk! Het is daarom al vroeg in de zwangerschap cruciaal om een accoucheuse (scrabblewoord van de dag) te kiezen. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een verloskundige? Wij geven je een paar handige tips.

Een verloskundigenpraktijk in de buurt

Gedurende de hele zwangerschap zullen jullie de verloskundige gemiddeld genomen zo’n 10 tot 12 keer bezoeken. Omdat een verloskundige zo’n belangrijke rol speelt is het verstandig om je zoektocht lokaal te houden. Het is namelijk veel praktischer als je niet steeds lang hoeft te reizen, vooral tegen het einde van de zwangerschap is dit vaak prettiger. Ook als jullie graag thuis willen bevallen is het fijn als de verloskundige er snel is! Via Google vind je vaak al snel een verloskundige in de buurt. Ook is het handig om binnen je kennissenkring rond te vragen, dan krijg je eerstehands informatie op basis van de ervaring van mensen die dicht bij je staan.

Beoordeel de werkwijze van de verloskundigenpraktijk

Er zijn heel veel verloskundigenpraktijken en bijna net zoveel werkwijzen. Denk daarom goed na over wat jullie fijn vinden tijdens de zwangerschap. Willen jullie bijvoorbeeld meer echo’s dan de standaard hoeveelheid? Doorgaans worden er gedurende de draagtijd twee echo’s gemaakt, maar sommige ouders vinden het prettig om dit vaker te doen. Andere vraagstukken zijn bijvoorbeeld:

  • Worden de echo’s in de praktijk gemaakt of ergens anders?
  • Is er behoefte aan mentale steun?
  • Biedt de praktijk nog andere diensten zoals bijvoorbeeld massages?
  • Vind je het erg om verloskundigen in opleiding te krijgen of wil je liever een volleerde verloskundige?

Bedenk van tevoren goed wat jullie belangrijk vinden in deze periode.

Een goede klik met je verloskundige

Hoe gek het ook klinkt: veel mensen vergeten te beoordelen of ze een goede klik met hun verloskundige hebben. Het is ontzettend belangrijk dat jullie, maar met name je vrouw, zich goed en comfortabel voelt bij de hulp die jullie krijgen. Als jullie niet op één lijn met elkaar liggen of jullie hebben niet direct het gevoel in goede handen te zijn is het misschien verstandig om nog even verder te zoeken. Het is natuurlijk na één afspraak moeilijk te peilen of je een klik met iemand hebt. Vaak is het een gevoelskwestie. Ga daarom gerust verschillende gesprekken aan, dat is heel normaal!

Luister naar je vrouw: ze heeft altijd gelijk

Mannen zijn vaak een stuk praktischer ingesteld dan vrouwen. Maar in deze situatie is het gevoel minstens zo belangrijk. Luister daarom goed naar de wensen en behoeften van je vrouw. Blijf overleggen met elkaar. Een zwangerschap doe je namelijk niet alleen, dat doen jullie samen.

Gerelateerde Artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *