Wat is meconium

Wat is meconium?

Wat is meconium?

De eerste ontlasting van een baby noemen we meconium. Deze ontlasting is vaak te herkennen aan een zwarte kleur en de substantie is meestal kleverig.

Wanneer verschijnt meconium?

Meconium, oftewel de eerste ontlasting van de baby, komt vaak in de eerste 24 uur na de geboorte van de baby. Soms komt het voor dat de eerste ontlasting van de baby in het vruchtwater terecht komt.  Wanneer de natuurlijke bevalling dan nog niet is begonnen is dit vaak een reden om de bevalling in te leiden. Dan spreken we van een medische bevalling.

Hoe herken ik meconium houdend vruchtwater?

Wanneer we spreken van meconium houdend vruchtwater, betekend dit dat de eerste ontlasting van de baby in het vruchtwater terecht is gekomen. Vruchtwater is normaal licht en helder (transparant) van kleur. Wanneer de eerste ontlasting van de baby in het vruchtwater terecht is gekomen veranderd de kleur van het vruchtwater. Het vruchtwater is dan vaak groen/bruin van kleur. Als dit bij jullie gebeurd is het verstandig om de verloskundige te bellen. Het is geen reden voor paniek, dus stel je vrouw gerust, en bel de verloskundige.

Wanneer komt meconium houdend vruchtwater voor?

Iedere baby kan in het vruchtwater poepen. Vaak is dit gewoon een teken dat de baby klaar is om geboren te worden. De baby is volgroeid en de darmen werken. In sommige gevallen is het een teken dat de baby het niet meer naar de zin heeft. Als een baby stress heeft door bijvoorbeeld zuurstoftekort kan deze als reactie gaan poepen. Baby’s die in het vruchtwater poepen hebben een iets hogere kans op complicaties dan baby’s die niet in het vruchtwater poepen.

Gerelateerde Artikelen

Reacties

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *